6 NAMIRNICA PROTIV BORA! – AKO OVO JEDETE IMAT CETE ZDRAVIJU KOZU!

6 NAMIRNICA PROTIV BORA! – AKO OVO JEDETE IMAT CETE ZDRAVIJU KOZU!

2021-04-06 Off By Maja

Imamo vojsku staklenki i lonaca za borbu protiv bora. Postoje hidratantne kreme, losioni, maske i ne zaboravite na super  serume. Mislimo da smo savršeno opremljeni. I ipak se pitami zašto naša koža izgleda blijedo i umorno uprkos njezi.

Evo osam namirnica koje pomažu u sprečavanju bora:

1. Zobene pahuljice za snažno vezivno tkivo.

Prema stručnjacima, silicij je element u tragovima za kožu, kosu i nokte. Zašto? Što smo stariji, sadržaj silicija se više smanjuje ,to znači elastičnost naše kože se smanjuje i favorizira se stvaranje staračkih pjega i bora.

Oni koji unose dovoljno silicija u prehrani mogu očito postići efekat starenja.

Dobri dobavljači silicija su, na primjer, zobene pahuljice. Donose i dobar dio cinka koji je odgovoran za stvaranje kolagena, a time doprinosi i procesu podmlađivanja kože.

 

2. Paradajz kao prirodna zaštita od sunca

Paradajz sadrži puno vitamina A i likopena – dva sastojka koji djeluju kao zaštitni filter na našu kožu i štite je od UV zraka. Studija provedena na Univerzitetu u Engleskoj pokazala je da ljudi koji redovno jedu paradajz ili paradajz tijesto smanjuju svoju osjetljivost na opekline.

Paradajz i njegovi vrijedni sastojci stoga djeluju protiv starenja.

Važno: Ljeti ne biste trebali bez zaštitne kreme za sunčanje uprkos redovnim grickalicama od paradajza. Stručnjaci za uljepšavanje čak se i zaklinju zaštitom kože svaki dan, bilo ljeti ili zimi, kremom za zaštitu od sunca.  Ovo bi trebalo efikasno spriječiti bore.

 

3. Kokos protiv bora

Jeste li ikada primijetili da sve više kozmetičkih proizvoda sadrži kokos?  Kokosov orah bogat je kinetinom , učinkovitom supstancom protiv starenja naše kože.

Inače, najcjenjeniji sastojci nisu u kokosovom mlijeku sa visokim udjelom masti, već u zdravoj kokosovoj vodi. Redovno se pije, kaže se da se bori protiv štetnih slobodnih radikala.

 

Nastavak na sljedecoj stranici…

Pages: 1 2